V. I. Lenin 16.05.1913

Aseistautuminen ja kapitalismi

 


Kopioitu www.sosialismi.netistä. Lähde: V. I. Lenin: Valitut teokset, 10:ssä osassa.


Englanti on maailman rikkaimpia, vapaimpia ja kehittyneimpiä maita. Aseistautumiskuume on jo aikoja sitten vallannut Englannin "yhteiskuntapiirit" ja Englannin hallituksen - aivan samoin on laita Ranskassa, Saksassa ym.

Niinpä englantilainen lehdistö - varsinkin työväenlehdistö - esittää nyt mitä mielenkiintoisimpia tietoja, jotka valaisevat ovelaa kapitalistista aseistautumis-"peliä". Erittäin suuret ovat Englannin merivoimat, Englannin laivanvarustamot (mm. Vickers, Armstrong ja Brown) ovat maailmankuuluja. Englanti ja muut maat kuluttavat satoja ja tuhansia miljoonia ruplia sotavalmistuksiin, - tietysti tämä kaikki tehdään yksinomaan rauhan, kulttuurin varjelemisen. synnyinmaan ja sivilisaation hyväksi.

Ja laivanrakentamojen, ruuti-, dynamiitti-, tykki- ym. tehtaiden osakkeenomistajina ja johtajina toimii amiraaleja ja Englannin kuuluisimpia valtiomiehiä molemmista puolueista: niin konservatiivisesta kuin liberaalisesta. Kulta virtaa virtaamalla suoraan porvarillisten poliitikkojen taskuihin; nämä poliitikot muodostavat yhtenäisen kansainvälisen koplan, joka yllyttää kansoja kilpailemaan aseistautumisen alalla ja keritsee näitä herkkäuskoisia, tyhmiä, tylsistyneitä ja nöyriä kansoja niinkuin keritään lampaita!

Aseistautumista pidetään kansallisena asiana, isänmaallisena tehtävänä; kaikkien oletetaan varjelevan visusti salaisuutta. Sen sijaan laivanrakentamot ja tykkitehtaat, dynamiitti- ja asetehtaat ovat kansainvälisiä laitoksia, joissa eri maiden kapitalistit yksissä tuumin pettävät ja nylkevät putipuhtaaksi eri maiden "väestöä" rakentamalla laivoja tai tykkejä yhtä hyvin Englannille Italiaa vastaan kuin Italiallekin Englantia vastaan.

Ovelaa kapitalistista peliä! Vallitsee sivilisaatio, järjestys, kulttuuri ja rauha - ja samalla laivanrakennus-, dynamiitti- ym. pääoman liikemiehet ja veijarit rosvoavat satoja miljoonia ruplia!

Englanti kuuluu kolmisopimukseen, joka on vihamielinen kolmiliitolle¹. Italia kuuluu kolmiliittoon. Kuuluisalla Vickersin toiminimellä (Englanti) on haaraosastoja Italiassa. Tämän yhtymän osakkeenomistajat ja johtajat usuttavat (lahjottavien sanomalehtien ja lahjottavien parlamentti-"toimihenkilöiden" kautta, samantekevää, ovatko he konservatiiveja vai liberaaleja) Englantia Italiaa vastaan ja päinvastoin. Mutta voittoja he kiskovat sekä Englannin työläisistä että Italian työläisistä, nylkevät kansaa kummassakin maassa.

Melkein kaikki konservatiiviset ja liberaaliset ministerit ja parlamentin jäsenet ovat näiden yhtiöiden osakkaita. Käsi käden pesee. "suuren" liberaalisministerin Gladstonen poika on Armstrongin toiminimen johtaja. Kontra-amiraali Bacon, Englannin varsin kuuluisa merivoimien asiantuntija ja "departementin" korkea-arvoinen virkamies, siirtyy tykkitehtaan palvelukseen Coventry'hin 7000 punnan palkalle (yli 60 000 ruplaa), silloin kun Englannin pääministeri saa 5000 puntaa (noin 45 000 ruplaa).

Samaa on luonnollisestikin meneillään kaikissa kapitalistisissa maissa. hallitukset ovat kapitalistiluokan käskyläisiä. Käskyläisille maksetaan hyvin. Käskyläiset ovat itse osakkeenomistajia. Pidetään puheita isänmaallisuudesta ja samalla keritään salavihkaa yksissä neuvoin lampaita...

16. (29.) 5. 1913

V. I. LENIN

¹ Kolmiliitto oli Saksan, Itävalta-Unkarin ja Italian vuosina 1879-1882 solmima imperialistinen liitto, joka hajosi Italian julistauduttua puolueettomaksi ensimmäisen maailmansodan alussa ja siirryttyä toukokuussa 1915 Ententevaltojen puolelle. Kolmisopimus, Entente, oli Englannin, Ranskan ja Venäjän 1907 muotoutunut liittouma, joka solmittiin Saksan, Itävalta-Unkarin ja Italian kolmiliiton vastapainoksi. Ensimmäisen maailmansodan vuosina tähän imperialistiseen liittoumaan yhtyivät mm. USA, Italia ja Japani. Lähde: V. I. Lenin: Valitut teokset, 10:ssä osassa.