Friedrich Engels

Engels Karl Kautskylle

1891


Kirjoitettu: 29. kesäkuuta 1891
Suomennos: © Timo Koste, Vesa Oittinen
Lähde: Marx–Engels. Kirjeitä, s. 440–441. Kustannusliike Edistys, Moskova (1976).
Skannaus, oikoluku, HTML: Joonas Laine


 

[Ryde, 29. kesäkuuta 1891]

Hyvä Kautsky!

Olen pelastautunut pariksi päiväksi tänne Pumpsin luo;[1] työt panivat minut liian ahtaalle. Juuri kun istuin onnellisena ja tyytyväisenä ryhmäavioliittoon uppoutuneena,[2] puolueohjelma kävi minun kimppuuni ja se piti läpikäydä. Aioin ensin muotoilla johdantolauseita kärkevämmiksi mutten kyennyt ajanpuutteen vuoksi tekemään sitä, ja katsoin myös tärkeämmäksi tarrata poliittisten vaatimusten osittain vältettäviin, osittain vääjäämättömiin puutteisiin koska näin siinä tilaisuuden hyökätä »Vorwärtsin» rauhaarakastavaa opportunismia sekä vanhan sikamaisuuden »sosialistiseksi yhteiskunnaksi» reippaan-hurskaan-hilpeän-vapaata »kasvamista» vastaan. Tällä välin kuulen että Sinä olet ehdottanut heille uutta johdantoa; sitä parempi...

 


Toimituksen viitteet:

[1] Vuoden 1891 kesän ja syksyn kuluessa Engels keskeytti liikarasituksen johdosta työnsä ja jätti Lontoon aika ajoin. 26. kesäkuuta – 24. elokuuta hän lepäili (pienin väliajoin) Schorlemmerin ja Harneyn kanssa Ryde'ssä Wight-saarella vaimonsa sisarentyttären Mary Ellen Rosherin luona. Myöhemmin hän teki yhdessä Rosherin ja Louise Kautskyn kanssa matkan Irlantiin ja Skotlantiin syyskuun 8.–23. päivien välisenä aikana. Toim.

[2] Engels työskenteli tähän aikaan »Perheen, yksityisomaisuuden ja valtion alkuperä» -teoksensa neljännen painoksen toisen luvun (»Perhe») parissa. Toim.